CANON – NIKON – FX – DX – Večno vprašanje

Canon_600DZa katero firmo se odločite, je stvar osebnega okusa ali osebnega prpričanja Osebno sem prepričan, da sta obe znamki popolnoma enakovredni, vsekakor pa je tako, kot pri vseh stvareh. Konkurenca je dobrodošla, da zbija ceno in povečuje konkurenco.

Seveda pa je dobro premisliti – kajti po tem, ko ste se odločili za določeno znamko, je prehod na drugo težak (beri drag), saj je potrebno tako rekoč zamenjati vse razen stativov in studijskih luči. Ko se odločate o vrsti fotografskega aparata in ste se že odločili, za DSLR fotoaparat, se je potrebno odločiti še za velikost senzorja. DSLR aparati uporabljajo senzor DX in senzor FX. Razlika je velika. DX senzor je manjši, posledično manj oster in namenjen napredni amaterski rabi. Aparati s senzorjem FX imajo senzor v LAICA velikosti – to je toliko, kot je bil velika slikica na filmu. Tudi ti aparati imajo še kvalitetne razrede – za precej napredne amaterje in za najboljše profesionalce.

Tehnično fotoaparat razdelimo še na body – ohišje in objektiv. Mnenje strokovnih krogov je, da je body (ohišje) potrošni material, objektivi pa so osnovna sredstva. DSLR fotoaparati imajo sistem za menjaje objektivov. Se pa tudi objektivi ločijo, ali so narejeni za foto
25488_D600_leftaparate DX ali FX. Razlika je v tem, da objektivi DX zajemajo malo večji kot kot FX. Bistvena razlika pa je seveda v kvaliteti (in seveda v ceni). Ni mi potrebno posebej razlagati, da so objektivi formata FX neprimerno bolj ostri od DX. To pomeni, da je fotografija narejena z FX objektivom bolj ostra. Ampak – FX objektivi z enakimi karakteristikami so dražji od DX objektivov vsaj za 3x. Odločitev vsakega posameznika pa je, koliko denarja želi porabiti za opremo. Seveda pa – v nasprotju z miselnostjo marsikoga – drag fotoaparat in še tako draga oprema ni zagotovilo, da bo fotografija dobra. Fotoaparat z vso opremo je zgolj orodje, da lahko naredimo to, kar želimo.

Sam trenutno uporabljam NIKON D7000, ki je formata DX. Po mojem mnenju zelo soliden aparat za naprednega amaterja. Imam nekaj objektivov a najpogosteje uporabljam DX objektiv SIGMA 17/70. Uporabljam tudi fiksni objektiv NIKKOR 50/1.8 ter teleobjektiv SIGMA 18/250.

Preden sem kupil oba Sigmina objektiva sem bil v resni dilemi, ali preiti na format FX. Po pregledu financ sem se odločil, da ostanem na formatu DX. Mislim, da (razen v primeru zadetka na LOTU) ne bom prešel na format FX. Dejansko je – kot sem že napisal – vsa tehnika le orodje za dosego fotografije, kakršno želiš. Saj se je lepo peljati v Porscheju, ampak tudi MAZDA je OK.