Če fotografije niso ostre je vse drugo nepomembno – 1. STATIV

Na kvalitetni fotografiji je ostrina najpomembnejša. Če slika ni ostra, nobena kompozicija ne pomeni nič. Za to, da lahko naredimo ostro fotografijo je poleg pravilne nastavitve aparata predvsem potrebno tudi STOJALO (stativ). Za zelo ostro sliko je stativ nujno potreben – razen če ne delate s časi nad 1/500 sekunde.

Torej STATIV – na trgu jih je mnogo. Od par evrov do – povsod je meja nebo. Ko kupujete stativ, morate vedeti, kolikšno obremenitve
mora prenesti. Morate vedeti, s kakšnimi objektivi boste delali. Dobri amaterski fotoaparati imajo hitro 1 kg ali več (profesionalni precej več), objektivi pa od 200 g pa do več kilogramov.  Ko se odločate za nakup, upoštevajte varnostni faktor obtežitve vsa 30%.

Če fotografirate dosti na terenu, je priporočljivo, da je stativ lahek, vendar tudi uporabljen material za stativ postavlja njegovo ceno.

 

 

Bistven sestavni del objektiva je tudi vrtljiva glava stativa. To je spoj med fotoaparatom in stojalom. Glava stativa mora omogočati (hitro) vpenjaje aparata, mora biti vrtljiva v vse smeri in seveda mora preprečevati, da bi se fotoaparat nekontrolirano premikal. Zelo dobro je, da ima vgrajene tudi libele, s katerimi lahko preverimo, da je pritrjena oprema vodoravno ali navpična.

 

 

 

Hitro spojna glava stativa je skoraj nujna. Hitri spoj je sestavljen iz ploščice, ki se privijači na fotoaparat in sistema vpenjanja te ploščice na glavo stativa. Vsak proizvajalec ima svoj sistem. Prepričajte se tudi, če ima ploščica zaklepanje proti nenamernemu snemanju fotoaparata. Vsekakor ni dobro, če aparat “pomotoma” pade z stativa….

Ko kupujete stativ, upoštevajte gornje nasvete. Za obremenitve stativa do cca 3 kg, lahko pričakujete strošek nabave stativa z osnovno vrtljivo hitro izmenljivo glavo od 150€ dalje. Proizvajalci – mnogo jih je – jaz uporabljam stativ Manfrotto.